بررسی اصلی‌ترین دلایل لنگش در گاو شیری و روش‌های جلوگیری از آن

لنگش مشکل رایجی است که در تمامی مجموعه‌های گاوهای شیری اتفاق می‌افتد. آمارها نشان می‌دهند که در بین عوامل آسیب‌رسان، لنگش سومین عامل بزرگی است که باعث ایجاد ضررهای اقتصادی در مجموعه‌ها می‌شود. این بیماری می‌تواند دلیل ژنتیکی یا محیطی داشته باشد. اگرچه لنگش بیشتر به دلیل تاثیر مخرب فاکتورهای دیگر، که به صورت همزمان رخ می‌دهند، اتفاق می‌افتد.

باید در نظر داشته باشید که لنگش فقط باعث ایجاد درد شدید و اختلال در رفاه دام نمی‌شود. بیماری‌های سم باعث کاهش تولید شیر، ایجاد مشکلات تولیدمثلی و افزایش حذف گاوها از گله می‌شود. تمام این فاکتورها باعث ایجاد ضرر اقتصادی در تولید شیر می‌شوند. در ادامه با عوامل مهمی که باعث ایجاد لنگش در گله شما می‌شوند بیشتر آشنا می‌شویم.

استعداد ژنتیکی

مطالعات علمی بسیار زیادی کشف کرده‌اند که اختلاف ژنتیکی در بین گله‌های مختلف می‌تواند یکی از عوامل مهم در اختلاف بروز مشکلات حرکتی در گاوها باشد. همچنین دانشمندان ارتباط مثبتی بین تولید شیر و وضعیت سلامت دستگاه حرکتی گاوها پیدا کرده‌اند. این مورد اثبات می‌کند که برای جلوگیری از ایجاد لنگش، نه تنها نگهداری صحیح از گاوها تاثیرگذار است، بلکه برنامه اصلاح نژاد صحیح هم از اهمیت زیادی برخوردار است.

تغذیه مناسب برای جلوگیری از لنگش

در میان عوامل محیطی، تغذیه و شرایط نگهداری از گاوها نقش مهمی در وضعیت سلامت دستگاه حرکتی گاوها دارد. گاهی اوقات عدم تعادل در فاکتورهای تغذیه‌ای می‌تواند باعث پیشرفت لنگش شود. مقدار بیش‌ازحد کربوهیدرات در جیره رابطه مستقیمی با ایجاد لنگش در گله دارد. کمبود یا زیاد بودن مقدار مینرال‌ها هم تاثیر مخربی بر سلامت سیستم حرکتی گاوها دارد.

مشاهده کنید
افزایش سلامت روده در گوساله‌ها

مطالعات نشان می‌دهند که کلسیم، سولفور، مس، ویتامین و زینک برای تولید کراتین بسیار ضروری هستند. استرس و درد شدید باعث کاهش ذخایر زینک در بدن می‌شوند و متعاقب این کاهش، شانس ابتلا به لنگش افزایش پیدا می‌کند. مس یکی دیگر از ریزمغذی‌های مهم است. مس نقش حیاتی درکیفیت میکروفیلامان‌های کراتین دارد. کراتین ماده‌ اصلی بافت شاخی (بافت سفت) سم است و کمبود مس باعث اختلال در کیفیت کراتین تولیدی و در نتیجه اختلال در تولید بافت شاخی سم می‌شود.

ابعاد و جنس زمینِ محل‌های نگهداری

طراحی مجموعه‌های گاو شیری به صورت فری استال بر روی سلامت و بهره‌وری گاوها تاثیر بسزایی دارد. کف بستر بتنی و یا تشک‌های لاستیکی بی‌کیفیت باعث ایجاد آسیب در مچ پا می‌شوند. گاوهایی که مجبور می‌شوند روی زمین‌های سفت و سخت دراز بکشند، در طول روز کم‌تر استراحت می‌کنند. استراحت کم‌تر تاثیر بسزایی بر افزایش بروز مشکلات سیستم حرکتی دارد.اگر می‌خواهیم که مطمئن شویم گاوها به محل استراحت خود می‌روند، نباید حرکات آزادانه آن‌ها را محدود کنیم.

گاوها به آزادی زیادی در حرکاتشان احتیاج دارند. نداشتن فضای کافی در گاو، باعث ایجاد ساییدگی یا جراحات می‌شود. همچنین از سوی دیگر، باید در نظر داشته باشیم که بستر تمیز و خشک فاکتور مهمی برای کاهش مشکلات لنگش است. اگر نتوانیم کود بستر را به صورت مناسب جمع‌آوری کنیم، باعث نرم شدن بستر و ایجاد مشکلات بعدی می‌شود. آسیب به یکپارچگی سم و ایجاد خراش و بریدگی، باعث ورود و گسترش میکروارگانیسم‌ها و باکتری‌ها به داخل بدن می‌شود که باعث می‌شود مشکل دوچندان شود.

مطالعات نشان‌ می‌دهند که بهترین بستر برای گاوها ماسه است. وقتی گاو بر روی ماسه دراز می‌کشد، ماسه به راحتی شکل گاو به خودش می‌گیرد که باعث می‌شود گاو راحت‌تر استراحت کند. همچنین تمیزکردن بستر با این روش راحت‌تر است که درنهایت باعث می‌شود بهداشت بستر بیشتر رعایت شود. ماسه همچنین به دلیل نرمی و چسبندگی که دارد باعث می‌شود گاو زمین‌گیر راحت‌تر از جای خود بلند شود. استفاده از ماسه به دور پایه میله‌های‌ فلزی باعث کاهش برخورد سم با میله‌ها و درنتیجه کاهش بروز لنگش می‌شود. ضررهای اقتصادی که بیماری‌های سم ایجاد می‌کند بسیار قابل توجه است و این ضررها می‌تواند مستقیم یا غیرمستقیم باشد. از دیدگاه اقتصادی، لنگش در گاو شیری یکی از مهم‌ترین عوامل در سلامت گاو شیری است.

مشاهده کنید
کوددهی، اصول اساسی که هر کشاورز باید بداند