راهکارهایی برای جلوگیری از اسهال در گوساله‌ها

زایمان بهاره به سرعت در حال نزدیک شدن است و اکنون زمان آن فرا رسیده است که تولیدکنندگان گاو/گوساله برنامه ریزی برای استراتژی‌های مدیریت زایش خود و مقابله با اسهال را آغاز کنند. وقت گذاشتن برای انجام برنامه ریزی مناسب قبل از شروع زایش می تواند رفاه کلی حیوانات را بهبود بخشد و می تواند در زمان و انرژی تولیدکنندگان صرفه جویی کند.

یکی از کلیدهای برنامه ریزی موفق زایش، پیش بینی هر گونه چالش بهداشتی احتمالی است که می تواند بر سلامت گوساله و/یا سلامت کلی گله تأثیر بگذارد. پروتکل های مدیریتی طراحی شده برای جلوگیری از قرار گرفتن در معرض بیماری باید قبل از شروع زایمان در نظر گرفته و اجرا شوند و تولیدکنندگان باید در مورد پروتکل های درمانی بالقوه در صورت شیوع بیماری با دامپزشکان محلی خود تماس بگیرند.

یکی از مجموعه‌های بیماری که تولیدکنندگان باید برای آن برنامه مناسب داشته باشند، بیماری اسکور (Scour) یا اسهال گوساله است. اسهال علت اصلی مرگ زودرس گوساله است. این بیماری نتیجه التهاب مجرای روده است که می تواند توسط عوامل عفونی مختلفی از جمله باکتری ها (E. coli یا Salmonella)، ویروس ها (روتاویروس یا ویروس اسهال ویروسی گاوی) و انگل ها (کوکسیدیا) ایجاد شود. وقوع اسهال می تواند بر سودآوری از طریق هزینه‌های مستقیم و غیرمستقیم تأثیر بگذارد. هزینه های مستقیم شامل از دست دادن درآمد به دلیل مرگ گوساله، هزینه های کار اضافی و هزینه های دارویی است، در حالی که هزینه های غیرمستقیم شامل کاهش عملکرد در گوساله هایی است که بیمار شده اند اما بهبود یافته اند.

اجرای شیوه‌های مدیریت پیشگیرانه می‌تواند ابزار مؤثری برای جلوگیری از عفونت‌های اسهالی در گوساله‌های جدید باشد. در اینجا چند استراتژی برای کمک به مقابله با اسهال نام برده شده است:

۱. مناطق زایش را به درستی مدیریت کنید

بزرگترین دوره خطر اسهال گوساله، ۱۰ تا ۱۴ روز اول پس از تولد است. به این ترتیب، حفظ تمیزی و خشکی مناطق زایش برای به حداقل رساندن قرار گرفتن گوساله در معرض عوامل ایجاد کننده ضروری است. بسیاری از عوامل ایجاد کننده – مانند E. coli، سالمونلا و کوکسیدیا – در کود حیوانی یافت می شوند. برای به حداقل رساندن آلودگی کود، از ازدحام بیش از حد در مناطق زایش خودداری کنید. اگر شرایط محیطی، حفظ خشکی منطقه زایش را دشوار می کند، ضروری است که مناطقی با بستر خشک و بدون کود دامی تهیه شود که به اندازه کافی بزرگ باشد تا هم مدار و هم گوساله از گل خارج شوند. این برای حفظ سلامت گاو و گوساله تازه متولد شده مهم است.

مشاهده کنید
اسیدی فایر چیست و چه کاربردی دارد؟

اختلاط بین گله ها را پس از زایمان، به ویژه در ماه اول زندگی گوساله به حداقل برسانید. این امر از گسترش عفونت از گوساله‌های مسن‌تر ظاهرا سالم به گوساله‌های جوان‌تر که سیستم ایمنی آنها ضعیف‌تر است، جلوگیری می‌کند.

جدا نگه داشتن تلیسه های در حال زایش از گله گاوهای مسن تر نیز می تواند به کاهش اسهال کمک کند. تلیسه‌ها معمولا آغوز با کیفیت پایین تری دارند که می تواند گوساله های جوان آنها را در مقایسه با گوساله های گاوهای مسن در معرض خطر بیشتری قرار دهد.

۲. گوساله های دچار اسهال را به سرعت جدا کنید

بسیاری از عوامل مسری هستند، بنابراین شناسایی و حذف سریع گوساله های بیمار و مادر آنها برای جلوگیری از عفونت گسترده ضروری است. برای اینکه بتوانید با موفقیت و به سرعت حیوانات را از گله خارج کنید، ابتدا باید بتوانید علائم بیماری اسکور را تشخیص دهید. اسهال راحت ترین علامت قابل شناسایی است. اسهال به عنوان مدفوع شل و آبکی طبقه بندی می شود و ممکن است به رنگ قهوه ای، سبز، زرد، سفید یا حتی قرمز خونی باشد. سایر علائمی که باید به دنبال آنها باشید عبارتند از رفلکس های ضعیف شیردهی، افسردگی و کم آبی بدن که می تواند به صورت فرورفتگی چشم یا شکم ظاهر شود.

۳. به سرعت درمان اسهال را شروع کنید

پس از شناسایی گوساله های بیمار، رفع کم آبی بدن باید به عنوان اولین روش درمانی در اولویت قرار گیرد. برای آبرسانی مجدد به گوساله ها باید مایعات و محلول های الکترولیت تهیه شود، زیرا اسهال می تواند به سرعت گوساله های جوان را کم آب کند و در صورت عدم توجه به آن می تواند کشنده باشد.

مشاهده کنید
علائم، درمان و راه های پیشگیری از بیماری اسهال ویروسی در گاو چیست؟

۴. تغذیه مناسب مادر را حفظ کنید

ایجاد تغذیه مناسب برای مادر از قبل از زایش آغاز می شود. برآوردن نیازهای غذایی آنها – از جمله انرژی و مواد معدنی کمیاب – برای مادرها ضروری است تا بتوانند آغوز با کیفیت تولید کنند. آغوز اولین شیر مادر است و سرشار از مواد مغذی و آنتی بادی های مادر است. در بدو تولد، گوساله ها با یک سیستم ایمنی ضعیف متولد می شوند، بنابراین انتقال مناسب آنتی بادی های مادر به گوساله برای ایجاد ایمنی اولیه گوساله بسیار مهم است.

۵. یک برنامه واکسیناسیون ایجاد کنید

با دامپزشک محلی خود مشورت کنید تا یک پروتکل واکسیناسیون متناسب با گله و چالش های خاص آن ایجاد کنید. پروتکل های واکسیناسیون Scours می تواند شامل واکسیناسیون مادر (برای ترویج انتقال آنتی بادی از طریق آغوز) و همچنین واکسیناسیون گوساله در بدو تولد (برای حمایت از سیستم ایمنی ضعیف گوساله) باشد.

۶. ارتقاء سلامت روده

بیماری Scours نتیجه یک محیط ناسالم در روده است – محیطی که تعداد باکتری‌های مفیدی که در روده زندگی می‌کنند از باکتری‌های بیماری‌زا کمتر است. مکمل هایی که دارای دیواره سلولی مخمر هستند، که به عنوان پری بیوتیک ها طبقه بندی می شوند، می تواند به رشد باکتری های مفید کمک کند و از عملکرد سالم ایمنی حمایت کند.