بررسی دلایل توقف تخم‌گذاری در طیور

دیدن توقف تخم‍‌گذاری در گله می‌تواند بسیار برای پرورش‌دهنده یک موضوع آزاردهنده باشد. مرغ‌ها به صورت پیوسته تخم می‌گذارند و زمانی که سن آن‌ها بالا می‌رود، تخم‌های کم‌تری تولید می‌کنند. زمانی که یک مرغ به صورت ناگهانی تخم‌گذاری را متوقف کند، می‌تواند همیشه یک موضوع نگران کننده باشد.

دلایل مختلفی می‌توانند سبب توقف تولید تخم در مرغ‌های تخم‌گذار شود و سبب‌شناسی آن‌ها از اهمیت زیادی برخوردار است. در این مقاله، به بررسی اصلی‌ترین دلایل توقف تخم‌ گذاری در طیور و راهکارهای درمانی این مشکل می‌پردازیم.

نور ناکافی در طول روز

یکی از دلایلی که ممکن است علت توقف تخم‌گذاری در طیور باشد، نرسیدن نور کافی در طول روز به آن‌ها است. مرغ‌های تخم‌گذار در طول روز به حداقل ۱۴ ساعت دریافت نور طبیعی احتیاج دارند. این به این معنی است که زمانی که شما قصد راه‌اندازی یک فارم پرورش طیور را دارید، باید این فاکتور را مدنظر قرار دهید. اگر نمی‌توانید به گله خود نور طبیعی و کافی برسانید، حتما باید از از نورهای مصنوعی، به خصوص در زمستان استفاده کنید. اگرچه که می‌تواند یک راه جایگزین برای رفع این نیاز باشد اما هیچگاه به انجام این کار توصیه نمی‌شود.

مشکل در جیره غذایی مرغ تخم گذار

حتی یک تغییر کوچک در جیره غذایی طیور می‌تواند  منجر به تغییر الگوی تخم‌گذاری آن‌ها شود.  ممکن است آن‌ها به صورت ناگهانی تخم‌های کوچک‌تر، کم‌تر تولید کنند یا به صورت کامل تولید در آن‌ها متوقف شود. شما برای تغذیه طیور خود باید از یک جیره متعادل استفاده کنید تا تولید تخم در آن‌ها متوقف نشود. آب نیز یک فاکتور حیاتی در تغذیه طیور است. باید برای پرندگان خود آب کافی، تازه و تمیز فراهم کنید. اگر جیره غذایی و آب کافی برای مرغ‌های خود فراهم کردید و هنوز در تولید تخم مشکل دارند، به آن‌ها موادی با پروتئین بالا دهید. مواد غذایی مانند کرم‌های خوراکی یا تخم کدو

مشاهده کنید
آنزیم های افزودنی در جیره طیور

 

کرچ شدن

ممکن است علت توقف تخم‌گذاری در طیور، ورود آن‌ها به دوره کرچ شدن باشد. اگر مرغ شما به این دوره وارد شده باشد، هرکاری اعم از تامین نور کافی یا در اختیار گذاشتن غذای کافی انجام دهید هم نمی‌توانید باعث تخم‌گذاری آن‌ها شوید.

زمانی که مرغ وارد دوره کرچ شدن شود، می‌خواهد که جوجه‌های خود را به دنیا بیاورد. در نتیجه برای ۲۱ روز بر روی تخم‌ها می‌خوابد و در طول این دوره تخمی تولید نمی‌کند.

نشانه‌های زیر می‌تواند بیانگر شروع دوره کرچ شدن در مرغ‌ها باشد:

مرغ تمام روز در قفس می‌نشیند- حتی اگر هیچ تخمی در قفس نباشد.

مرغ‌ها برای اینکه تخم‌ها را با گرمای بدن خود گرم کنند، شروع به کندن پرهای ناحیه سینه خود می‌کنند.

نژاد و گونه مرغ‌های تخم گذار

بعضی از نژادها هستند که به اندازه نژادهای دیگر تخم تولید نمی‌کنند. نژادهایی مانند کرویلر می‌توانند تا ۲۵۰ عدد تخم هم در سال تولید کنند. در حالی که بقیه نژادها فقط می‌توانند تا ۱۰۰ عدد تولید کنند.

زمانی که قصد خرید جوجه دارید، حتما باید این مورد و تمام جوانب تولید را در نظر بگیرید.

وارد کردن مرغ‌های جدید به گله

مرغ‌ها عاشق روتین هستند و ذره‌ای تغییر در این روتین یا ایجاد استرس باعث توقف تخم‌گذاری در آن‌ها می‌شود. وارد شدن مرغ‌های جدید به گله باعث به هم خوردن این روتین و کاهش تولید تخم در گله می‌شود. بعد از گذشت چند روز از وارد شدن اجزای جدید به گله، این توقف نیز برطرف می‌شود.

سن

فرض کنید که شما مرغ‌هایی با نژاد کرویلر دارید که باید در سال ۲۰۰ تخم تولید کنند و در حال حاضر تولید آن‌ها یا بسیار کم یا کاملا متوقف شده است. این موضوع می‌تواند به علت افزایش سن گله باشد. متاسفانه هرچه قدر که سن مرغ‌ها بالاتر می‌رود، تعداد تخم‌های تولیدی آن‌ها کاهش پیدا می‌کند. شما نهایتا باید تا ۳ سال انتظار تولید بهره‌ور تخم را از طیور خود داشته باشید. اگر مرغ شما در حال پیر شدن است، کاهش تولید تخم در آن کاملا طبیعی است و کاری از دست شما برای مقابله با آن بر نمی‌آید.

مشاهده کنید
مرغ‌ های تخمگذار و روش های پرورش آنها

بیماری در مرغ تخم گذار

اگر همه موارد مورد نیاز را رعایت کرده‌اید اما قسمتی از گله به ‌یک ‌باره تخم‌گذاری را متوقف کرده‌اند، این امکان وجود دارد که آن‌ها دچار بیماری شده باشند. حتما باید نشانه‌های بیماری را به خوبی شناسایی کنید تا بتوانید قبل از آن که دیر شود درمان را به صورت مناسب انجام دهید.

بیماری‌های مختلفی می‌توانند تاثیرگذار باشند اما این دو بیماری نمود بیشتری دارند:

  • کوریزا: نشانه‌های این بیماری شامل سوراخ های بینی چرکی و راه رفتن با نوک باز است. به دلیل این که نمی‌توانند از طریق بینی خود نفس بکشند.
  • انگل‌ها: در آلودگی به انگل‌هایی مانند شپش، کنه و کرم‌ها، تاج پرندگان شما رنگ‌پریده می‌شود و دائما در حال خارش خودشان هستند. بهترین راه مقابله با این عوامل، ایزوله کردن مرغ‌های آلوده و درمان سریع آن‌ها است.

سخن پایانی

قسمتی از گله شما که تخم‌گذاری را متوقف کرده‌اند، حتما نیاز به رسیدگی و درمان دارند. اگر با این موضوع مواجه شدید باید با دامپزشک مربوطه مشورت کنید و همچنین می‌توانید از مواردی که گفته شد استفاده کنید تا مشکل گله خود را برطرف نمایید.