علل و چگونگی بروز اسهال در سگ ها:
یکی از شایع ترین بیماری ها در حیوانات از جمله سگ ها، اسهال است. اما ممکن است سوال پیش بیاید که چرا؟ در جواب باید گفت که سگ ها همه چیز می خورند، بنابراین انتظار می رود که زودتر از حیوانات دیگر دچار اسهال شوند، هرچند این بیماری دلایل مختلفی دارد.
به زبان ساده شل شدن به تعداد دفعات زیاد مدفوع را اسهال می گویند و در صورتی که طی روزهای متمادی قطع نشود می تواند خطرناک باشد. این بیماری از عفونت معمول در دستگاه گوارش سگ ایجاد می شود که منجر به کم آبی و کمبود مواد مغذی در بدن سگ می شود و به مرور باعث تضعیف قوای بدنی در سگ می شود و سگ را بی حال، بی اشتها می شود.
علل بروز اسهال:
در مورد این بیماری نمی توان دلیل قاطع و قانع کننده ای برای چگونگی و علل بروز این بیماری ارائه داد، چرا که عوامل مختلفی در این مسأله دخیل هستند.
بعد از مراجعه به دامپزشک می بایست اطلاعات لازم را در اختیار ایشان قرار دهید.
عوامل مختلفی در این امر می تواند موثر باشند. که شامل موارد زیر می باشند:
- عفونت ها
- حساسیت دستگاه گوارش
- خوردن غذا هایی فاسد شده
- مسمومیت های مختلف
- سندروم روده بزرگ و کوچیک
- انگل ها
- بیماری های کبدی
- پرکاری تیروئید
- تغییر در رژیم غذایی سگ
و موارد دیگر، چرا که موارد فوق و موارد اینچنینی در نژادهای مختلف سگ ها تغییر می کند.
علائم اسهال در سگ ها چیست؟
علامت این بیماری در هر نژاد و مدل سگ با هم متفاوت است اما عمده ترین علائم آن شامل موارد زیر می شود:
- تب
- استفراغ
- بی اشتهایی
- وجود خون در مدفوع
- شل شدن مدفوع
- بی حالی
- بی قراری
- افسردگی
- کاهش وزن
- نشان دادن حرکات غیرطبیعی
چگونگی تشخیص اسهال در سگ ها توسط دامپزشک:
بعد از دیدن علائم و نشانه های گفته شده و ارجاع سگ به دامپزشک، انجام موارد زیر جزوی از تشخیص اولیه ایشان می باشد.
- گرفتن آزمایش های خون، ادرار و الکترولیت ها
- انجام رادیولوژی و آندروسکوپی از معده سگ
- نمونه برداری از روده کوچک و بزرگ
انواع اسهال چیست؟
بطور کلی اسهال در حیوانات و سگ انواع مختلفی دارد و به دو دسته اسهال روده کوچک و اسهال روده بزرگ تقسیم بندی می شود.
- اسهال روده کوچک:
در این نوع اسهال روده کوچک سگ روزی ۳ الی ۵ بار درگیر است و آسیب و تحریک روده باعث استفراغ و کاهش شدید وزن سگ شده، علاوه بر آن مدفوع به رنگ تیره است.
- اسهال روده بزرگ:
در این نوع اسهال روده سگ بیش از روزی ۵ بار درگیر می شود و سگ برای بیرون روی با مشکلات زیادی روبرو می شود. در این نوع اسهال، سگ دچار حالت تهوع و استفراغ و کاهش وزن نمی شود، اما در مدفوع خون دیده می شود.
اسهال و تغییرات در رژیم غذایی سگ:
یکی از شایع ترین نشانه های اسهال در سگ ها تغییر در سبک غذایی آنهاست که اگر به یکباره اتفاق بیافتد، باعث اسهال می شود. همه چیزخواری سگ ها یکی دیگر از عوامل بروز این بیماری است، بالطبع سگ هایی که هرچه بر روی زمین می بیند و در دهان می برند زودتر درگیر این بیماری می شوند.
نژادهای متفاوت سگ سیستم گوارشی متفاوتی نیز دارند، یعنی هضم بعضی غذاها برای سگ هایی با نژادهای متفاوت فرق دارد. بطور مثال بعضی سگ ها لاکتوز را سریع هضم می کنند و بعضی دیگر دیر هضم می کنند. همچنین ممکن است بعضی سگ ها نسبت به خوردن گوشت خرگوش، لبنیات، سویا، ماهی، مرغ و… حساسیت و واکنش نشان دهند.
یکی دیگر از دلایل اسهال وجود انگل ها است. بدن بعضی سگها پتانسیل ابتدا به بیماری هایی مانند کرم های حلقوی، کرم های قلاب دار و کوکسیدیاها را دارد. همچنین می تواند نشان دهنده درگیری سگ با انواع عفونت ها باشد. عفونت هایی مانند عفونت کرونا، باکتری سالمونلا و… که از عفونت های رایج در بدن سگ ها هستند و معمولاً باعث اسهال و بی قراری سگ می شود.
خوردن مواد سمی یا گیاهان سمی یکی دیگر از موارد اسهال سگ ها است. خوردن گیاهانی است که در خانه نگهداری می شوند و معمولاً نیز سمی هستند، آسیب جدی به معده و روده سگ وارد می کنند. در دسترس قرار دادن مواد ضدعفونی کننده در خانه یا محل زندگی سگ ها نیز باعث بروز این بیماری می شود.
و در نهایت وابستگی و احساساتی بودن سگ ها باعث بروز اسهال می شود. معمولاً سگ هایی که به صاحبانشان وابستگی شدید دارند، اگر در خانه حبس یا از صاحب خود دور شوند، دچار اضطراب می شوند که در نهایت باعث اسهال در آنها می شود.
درمان:
درمان این بیماری ابتدا بستگی به عوامل ایجاد کننده این بیماری دارد. اگر سگ دچار کم آبی باشد می بایست بستری شود و به حیوان سرم تزریق شود تا آب از دست رفته بازیابد و بدن به حالت عادی برگردد. اما اگر باکتری یا انگل باعث این بیماری در بدن سگ شده باشد می بایست آنتی بیوتیک یا داروی ضدانگل برای سگ تجویز شود تا حرکات روده کنترل شود.
بعد از کنترل این بیماری می بایست غذاهای نرم مانند برنج، سیب زمینی پخته، مرغ پخته به سگ داده شود تا کم کم به حالت عادی بازگردد.
از دادن غذاهای حساسیت زا در دوران نقاهت سگ دوری کنید و سعی کنید غذاهایی که حاوی پروبیوتیک هستند را بیشتر به سگ بدهید. چرا که این غذاها حاوی باکتری های مفید برای دستگاه گوارش حیوان هستند و مدام حیوان را نزد دامپزشک اش برای چکاپ ببرید.
برای خواندن دیگر مقالات به مجله سایت ماکی کالا مراجعه کنید.
ارسال نقد و بررسی