تجهیزات مرغداری

تجهیزات مرغداری

تجهیزات مرغداری

تهیه تجهیزاتی مانند دان خوری، آب خوری، لانه های تخم گذاری، چوب خواب، جعبه فضولات و بقیه تجهیزات فرعی مانند آسیاب، میکسر و غیرضروری است.

امروزه پرورش طیور یک تجارت ظریف و شاید سخت باشد که شامل پرورش موجودات زنده است. مرغ های گوشتی نسبت به آب و هوایی حساس هستند و نیاز به تغذیه منظم دارند برخلاف مرغ های تخم گذار.

برای همین به منظور کمک به کشاورزان برای پرورش مرغ خوب و سالم، ابزارهای الکترونیکی مدرنی مانند تجهیزات مرغداری مناسب لازم است.

یک مرغداری خوب چه چیزی لازم دارد.

شما برای راه اندازه مرغداری به پول زیادی احتیاج ندارید؛ فقط یک مبلغ اولیه مالی می خواهد چرا که پرندگان هزینه زیادی ندارند.

شما به فضای زیادی احتیاج ندارید؛ پرندگان به فضای زیادی احتیاج ندارند به خصوص اگر تازه در ابتدای کار خود باشید. یه مرغداری در اندازه های متفاوتی می تواند وجود داشت، برای کسانی که تازه اول راه هستند توصیه می شود از فضاهای کوچک شروع کنند و بعد از اینکه در این راه رشد کردند فضای کاری خود را گسترش دهند.

بازده بالا :

اگر مرغ گوشتی پرورش می دهید می توانید در مدت زمان کوتاهی به پول خوبی دست پیدا کنید زیرا آماده شدن پرندگان برای کشتار تنها ۱۴ هفته طول می کشد.

غذای محبوب :

برخلاف انواع دیگر طیور، مرغ مقوی و نسبتاً ارزان است، از این رو تقاضای زیادی در بین کشورهای مختلف وجود دارد.

اشتغال :

راه اندازی مرغداری های جدید یک فرصت شغلی مناسب برای دیگران محسوب می شود.

نکته: مواردی که باید هنگام پرورش مرغ گوشتی در نظر داشته باشید:

باید در نظر داشته باشید که مدیریت یک مرغداری کار آسانی نیست، شما باید مطمئن شوید که جوجه های گوشتی آب و غذا کافی دارند و تغییرات ناگهانی هوا باعث از بین رفتن پرندگان شکننده نمی شود، بنابراین هر مرغداری جدید باید دارای کنترل کننده های الکترونیکی پیشرفته آب و هوا، تخم مرغ، سیستم توزین دان خوری و آب خوری، کنترل کننده های سیستم خنک کننده و تهویه و غیره باشد.

تجهیزات پرورش طیور

پرورش جوجه و صنعت مرغداری کار ساده ای نیست. کسانی که وارد این صنعت می شوند باید بطور مداوم و ۲۴ ساعت پرندگان را مشاهده کنند و از هرگونه تغییری مطلع شوند. تجهیزات امروزی مرغداری به کشاورزان این امکان را می دهد که سریعتر کار کنند و از یک کار تولیدی مزایای زیادی کسب کنند و اطمینان حاصل کنند که جوجه ها سالم به بازار عرضه می شوند.

  • سیستم دان خوری
  • سیستم آب خوری
  • جعبه خواب و جعبه فضولات
  • تجهیزات جمع آوری و انتقال طیور

سیستم دان خوری

دان خوری هایی که امروزه مورد استفاده قرار می گیرند اکثراً اتوماتیک و خودکار هستند، ولی در ایران بیشتر دان خوری ها از نوع دستی خواهد بود. دان خوری های دستی در روزهای اول پرورش بشقاب های مخصوص است که این بشقاب ها گرد یا مستطیلی شکل می باشند و دارای عمقی حدود ۲ تا ۳ سانتی متر هستند. جنس آن معمولاً از پلاستیک یا گالوانیزه است و قابل شستشو است. سطح این ظروف به ۲ دلیل نباید صاف باشد:

الف: برای جلوگیری از لیزخوردن جوجه ها حتماً باید درون دان خوری ها زبر باشند و یا درون آن لوزی شکل باشد.

ب: برای جلوگیری از اتلاف خوراک با تعبیه نیم دایره هایی به عمق یک سانتیمتر در قسمت های مختلف این ظروف انجام می گیرد.

انواع دان خوری ها

  • دان خوری های ناودانی شکل
  • دان خوری های سطلی
  • دان خوری های زنجیری

دان خوری های ناودانی شکل

این دان خوری ها دارای مفتول های فلزی هستند و اجازه نمی دهند مرغ ها داخل دان خوری وارد شوند. با افزایش سن و بزرگ شدن جثه مرغ ها، ارتفاع دان خوری ها را افزایش می دهند و این برای جلوگیری از ریخت و پاش دان می باشد. تنظیم دان خوری ها به این صورت است که سطح بالایی دان خوری با پشت مرغ هماهنگ شود. برای جوجه های یک روزه تا سن دو هفتگی طول دان خوری برای هر جوجه ۵/۲ سانتی متر و ارتفاع دان خوری برای هر جوجه ۳ تا ۴ سانتی متر خواهد بود. برای مرغ های بالغ به ازای نوع مرغ طول دان خوری ۱۰ تا ۱۵ سانتی متر و ارتفاع دان خوری ۱۰ تا ۱۲ سانتی متر خواهد بود.

مشاهده کنید
بریتانیا اعلام کرده است که با همه‌گیری دوباره آنفولانزای پرندگان روبه‌رو شده است.

دان خوری های سطلی

برای این دانخوری محیط مزبور و تعداد مرغ پیرامون آن را در نظر می گیرند. در سالن های پرورش معمولا برای هر ۸۰ مرغ از یک عدد دانخوری استفاده میشود.

دان خوری های زنجیری

این سیستم دان خوری به صورت اتوماتیک بوده و خوراک به وسیله زنجیر های در حال حرکت از محل مخزن به داخل سالن حمل و در معرض جوجه ها قرار می گیرند. در این حالت نیاز به نیروی کارگری کم بوده و جوجه ها به طور دایم به خوراک دسترسی دارند.

سیستم آب خوری

آب خوری ها منبع تهیه آب آشامیدنی برای طیور است. بنابراین باید به گونه ای طراحی و ساخته شود که علاوه بر بهداشت و تمیزی، آب سرد و خنک در اختیار پرندگان قرار دهد. همچنین امکانات ضدعفونی و تمیزی آن نیز وجود داشته باشد. آب خوری ها به اشکال متفاوت به صورت ناودانی و گرد ساخته می شوند که هم نوع دستی و هم نوع خودکار آن وجود دارد. جنس آن ها از فلزات آلومینیوم و پلاستیک و آهن سفید تهیه می شود.

الف: آب خوری های دستی

ب: آب خوری های خودکار

الف: آب خوری های دستی

این نوع آب خوری ها بیش تر در واحدهای سنتی که امکانات لوله کشی داخل محوطه سالن ندارند استفاده می شود، این آبخوری ها در طول روز چند بار دستی پر می شود و به شکل ناودانی و بشقابی وجود دارند. کاربرد این آب خوری ها بیشتر در مرغداری های کوچک است.

  • آب خوری های دستی ناودانی
  • آب خوری های دستی سطلی

آب خوری های دستی ناودانی

این نوع آب خوری ها U شکل هستند و با توجه به نوع طیور مورد پرورش، عرض و عمق آن ها تغییر می کند. عرض و عمق آب خوری ها برای استفاده ی جوجه ها ۵ سانتیمتر و برای مرغ ها ۱۰ سانتیمتر است. مزیت این نوع آب خوری، ارزانی و دسترسی به آب فراوان است ولی عیب بزرگ آن بروز مشکل هنگام استفاده از داروها و واکسن هایی است که باید به صورت آشامیدنی به طیور خورانده شوند.

آب خوری های دستی سطلی

این نوع آب خوری از یک مخزن مدور و یک بشقاب در زیر آن تشکیل شده است و آب به تدریج از سوراخ های کناره ی مخزن تا سطح معینی وارد بشقاب می شود. ظرفیت مخزن بسته به نوع آب خوری و سن جوجه ها متفاوت است. در مقایسه با آب خوری های ناودانی، استفاده از این نوع آسان تر است؛ ولی دمای آب داخل مخزن در هوای گرم افزایش می یابد.

آب خوری های خودکار

آب خوری های خودکار، که اخیراً در صنعت پرورش طیور از آن استفاده می کنند، به پنج گروه اصلی تقسیم می شوند.

  1. آب خوری های آویز یا زنگوله ای
  2. آب خوری های نیپل 
  3. آب خوری های فنجانی
  4. آبخوری دیسکی

آب خوری های آویز

این نوع آب خوری از یک قسمت مدور رنگی شکل متصل به یک بشقاب تشکیل شده و معمولاً از جنس پلاستیک است. آب خوری با شیلنگ نازکی عبوری از سقف به لوله ی اصلی جریان آب وصل و آویزان است.

مشاهده کنید
خطرات شیر غیر پاستوریزه

 

آب خوری های نیپل

این آب خوری عبارت است از یک لوله که در امتداد طول سالن قرار دارد و انشعاباتی از آن در فواصل مناسب خارج می شود. در محل انشعاب، سوپاپ کوچکی نصب می شود که از پائین، در اثر تماس با منقار طیور کار می کند و با نوک زدن پرنده آب از دهانه به طرف پائین جاری و به مصرف طیور می رسد.

آب خوری های فنجانی

آب خوری های کوچکی هستند که ۵ تا ۱۵ سانتی متر قطر دارند و عمق آنها ۵/۲ تا ۵/۷ سانتی متر است. کل مجموعه ی فنجان ها با توجه به رشد پرنده، بالا و پائین کشیده می شود. این نوع آب خوری ها در هر دو نوع پرورش (بستر و قفس) قابل نصب و اجرا می باشد و بر اساس نحوه ورود آب به داخل آن ها به دو نوع تقسیم می شود. در نوع معلق، فنجان نسبتاً بزرگی به انتهای یک لوله عمودی یا خرطومی متصل است. فنجان این نوع آب خوری ها بسیار کوچک است. لوله افقی بالا و پائین کشیده می شود و از این رو ارتفاع آن بر اساس سن جوجه تغییر می یابد.

آب خوری های دیسکی

آب خوری دیسکی در واقع مدل تغییر یافته ی آب خوری نیپل است. طیور منقار خود را روی صفحه ی دیسک می فشارند و آب در دسترس آنها قرار می گیرد.

 

تجهیزات جمع آوری و انتقال طیور

تحقیقات نشان داده است که ۵۰ تا ۶۰ درصد کاهش کیفیت لاشه، ناشی از ضرب دیدگی است. حدود ۹۰ درصد این صدمات در فاصله ی ۱۳ ساعت قبل از کشتار ایجاد می شود که ناشی از عملیات جمع آوری، بارزدن، تخلیه و آویزان کردن طیور روی خط کشتارگاه است.

  1. قفس های حمل و نقل
  2. کامیون های حمل مرغ
  3. تجهیزات بسته بندی و انتقال تخم مرغ
  4. ماشین های حمل تخم مرغ

قفس های حمل و نقل

امروزه از قفس های پلاستیکی با شکل های متفاوت استفاده می شود. این قفس ها استاندارد هستند و فضای کافی برای تعداد معینی نیمچه ی گوشتی یا مرغ در آن ها پیش بینی شده است. قفس ها باید استحکام کافی داشته باشند تا بر اثر قرار گرفتن روی هم، خمیده و شکسته نشوند. از نظر شکل هم باید به گونه ای ساخته شوند که بتوان آن ها را به راحتی شست. باید در نظر داشت تراکم طیور در داخل قفس ها، به جثه و وزن آنها بستگی دارد.

کامیون های حمل مرغ

امروزه برای حمل طیور اکثراً از کامیون ها و تریلی های مخصوص حمل طیور استفاده می شود. برخی کامیون ها، به هواکش هایی مجهزند که در صورت توقف طولانی، عمل اکسیژن  رسانی به قفس های مستقر در قسمت وسط کامیون را انجام می دهند. در غیر این صورت، بر اثر مصرف اکسیژن و تولید گازهای سمی، احتمال خفگی در مرغ ها زیاد است.

تجهیزات بسته بندی و انتقال تخم مرغ

محیط داخل تخم مرغِ تازه تولید شده اغلب عاری از آلودگی است ولی اگر در حین جمع آوری و حمل، اصول بهداشتی کاملاً رعایت نگردد، محتویات تخم مرغ آلوده می شود.

بسته بندی تخم مرغ

تخم مرغ ها را برای بسته بندی و انتقال در شانه های مقوایی یا شانه های پلاستیکی قرار می دهند. شانه های مورد استفاده در ایران، اغلب ظرفیت ۳۰ عدد تخم مرغ دارد و هر ۶ شانه در یک کارتن قرار می گیرند.

ماشین های حمل تخم مرغ

ماشین های حمل تخم مرغ باید سرپوشیده و دارای دستگاه خنک کننده باشند تا ضمن تهویه ی مستمر، دما را بین ۱۱ تا ۲۰ درجه سانتی گراد ثابت نگه دارند.

حیوانات خانگی (پت)