اسهال ویروسی گاو چیست؟
اسهال ویروسی گاو توسط Pestivirus که از دسته RNA ویروسها هستند ایجاد میشود و به ۲ نوع Non-Cytopathic و Cytopathic تقسیم می شود.
نوع اول یعنی Non-Cytopathic شایعتر بوده و توانایی عبور از جفت و آلوده کردن جنین را نیز دارد و باعث ایجاد عفونت پایدار در بدن گاو می شود و در بعضی موارد باعث ناقصالخلقه به دنیا آمدن گوساله ها نیز میشود.
از نظر پاتوژنی این ویروش شبیه MCF (تب نزلهای بدخیم) و FMD (تب برفکی) است که برای تشخیص قطعی و نهایی باید ویروس در آزمایشگاه (با روشهای PCR و الایزا) شناسایی شود.
شیوع این بیماری در زمستانها بیشتر بوده و گاو های تمامی سنین را تحت تاثیر قرار می دهد. اما گاو هایی با سن ۸ تا ۲۴ ماه علائم بیشتری از بیماری را نشان میدهند.
این ویروس به چه صورت انتقال پیدا می کند؟
این ویروس از طریق بزاق، اسپرم، حشرات و خون جابجا می شود. با این حال مهمترین راه انتقال آن خوردن غذای آلوده به مدفوع دامهای ناقل ویروس، توسط دام سالم است.
عملکرد این ویروس به چه صورت است و چه علائمی دارد؟
این ویروس سیستم ایمنی بدن گاو را فلج میکند و زمینهٔ فعالیت بقیهٔ عوامل بیماریزا را فراهم میکند. دورهٔ کمون این بیماری ۱ تا ۱۰ هفته است.
علائم بیماری:
- تب (۴۰ الی ۴۱ درجه سانتی گراد)
- افسردگی
- بیاشتهایی
- افزایش تعداد تنفس
- تاکیکاردی (به بیشتر شدن تعداد ضربان قلب بیشازحد بهنجار را که عموماً بیش از ۱۰۰ ضربه در دقیقه است تُندتپشی یا تاکیکاردی (Tachycardia) میگویند. منبع: ویکیپدیا)
- سرفهٔ خشک
- نکروز سطوح اطراف مجاری بینی و پوزه
- خروج ترشحات از بینی
- ایجاد زخمهای سطحی و کم عمق در دهان و روی زبان به همراه آبریزش، ریزش اشک و کدر شدن قرنیه
- اسهال آبکی که بعد از گذشت معمولا ۲ تا سه روز در آن خون دیده میشود (اسهال خونی)
- لنگش در برخی از دامها
- و در مواردی خاص باعث سقط جنین و یا ناقصالخلقهزایی می شود
در نوع حاد این بیماری دام طی ۴۸ ساعت تلف میشود. در این نوع حاد و مزمن، اسهال و کماشتهایی وجود دارد که باعث لاغر شدن دام میشود. موهای دام خشک و خشن شده و دام دچار نفخ مزمن می گردد. این بیماری همچنین زخمهایی در محوطه دهانی ایجاد کرده که این زخمها تا مری و ابتدای شکمبه هم ادامه می یابد. دستگاه گوارش حالت پر خون دارد و سمها نیز تغییر حالت می دهند.
درمان و پیشگیری این بیماری چیست؟
این بیماری درمان به خصوصی ندارد. با اینحال مصرف کورتونها به دلیل سرکوب سیستم ایمنی توصیه نمی شود.
یرای پیشگیری از این بیماری باید دام های مشکوک و دارای علائم سریعا از گله جدا شوند و در صورت امکان ذبح گردند. در نوع حاد بیماری دام سریعا به کشتارگاه منتقل میشود.
این ویروس به علت تغییرات ژنی که هنگام همانندسازی در آن رخ میدهد دارای اشکال مختلف است؛ به همین علت واکسنی که ایمنی قطعی ایجاد کند در این بیماری وجود ندارد.
برای خواندن دیگر مقالات به مجله سایت ماکی کالا مراجعه کنید.
ارسال نقد و بررسی