آنتی بیوتیک ها برای مبارزه با بیماریهای مهلک حیاتی هستند و تا به الان جان میلیونها نفر را در سراسر جهان نجات دادهاند. همچنین این داروها برای بقای مزرعههای پرورش حیوانات ضروری هستند. بدون تزریق مداوم آنتیبیوتیکها، حیوانات نمیتوانند در محیطهای صنعتی و پرتراکم زنده بمانند.
چرا مزارع پرورش طیور از آنتیبیوتیکها استفاده میکنند؟
با این که تزریق آنتیبیوتیک ها یک امر حیاتی برای تولید گوشت است، استفاده بیرویه از این داروها سبب ایجاد مقاومت آنتیبیوتیکی میشوند که یکی از بزرگترین مشکلات عصر حاضر میباشد.
طیور به صورت طبیعی در گلههایی زندگی میکنند که از جمعیت کمی برخوردار است. آنها به صورت طبیعی به سمت زیستگاههایی میروند که بتوانند در آنها حشرات، دانهها و غذای خود را پیدا کنند و طبیعتا در این زیستگاهها بیماریهای زیادی نیز نهفته است. با وجود تمام این تهدیدها، طیور وحشی میتوانند به صورت طبیعی، بدون دخالت انسانها، بیش از یک دهه عمر کنند.
زندگی طبیعی در مقابل پرورش صنعتی
زندگی طبیعی طیور نیاز به آنتیبیوتیک ندارد. اما پرورش به صورت صنعتی و پرتراکم به دلیل اینکه منجر به گسترش شدید ویروسهای مهلک میشود، نیاز به تزریق مداوم آنتیبیوتیک دارد.
به دلیل اینکه اکثر گوشت مصرفی انسانها از مزارع پرورش طیور تامین میشود، این مزارع باید با افزایش تراکم بتوانند تولید خود را افزایش دهند. همین افزایش تراکم و کاهش بهداشت محیط میتواند دلیل اصلی همهگیریهای ویروسی باشد. همچنین پرورش طیور در مزارع تضادهای زیادی با زندگی طبیعی طیور در طبیعت دارد. کما اینکه اکثر این مزراع به دلیل تنظیمات نور محبورند که نور آفتاب را کورکنند و طیور خود را در نورهای مصنوعی پرورش دهند.
بدون آنتیبیوتیکها، پرورش طیور میتواند بسیار پرهزینه و ناکارآمد باشد چرا که تلفات گلهها بسیار بالاست. آنتیبیوتیکها معمولا یا با سرنگ تزریق میشوند یا از طریق غذا و آب به طیور خورانده میشوند. این داروها معمولا در تمام طول زندگی طیور به آنها تزریق میشود و شروع تجویز آنها نیز از زمان چند روزگی جوجهها است.
آنتی بیوتیکها چه تاثیری بر طیور دارند؟
در مزارع پرورش طیور، آنتیبیوتیکها به دو منظور استفاده میشوند. ۱- افزایش رشد ۲- جلوگیری یا درمان عفونت
این داروها به صورت مداوم به خوراک طیور اضافه میشود و به دلیل اینکه از درگیری طیور با عفونتها جلوگیری میکنند، طیور انرژی خود را برای رشد ذخیره میکنند. به همین خاطر است که امروزه ضریب رشد طیور بسیار زیاد شده است و مرغهای امروزی نزدیک به دو برابر بزرگتر از مرغهای ۶۰ سال پیش هستند.
البته این رشد وزن همیشه هم مفید نیست. افزایش وزن بیرویه یک مشکل است چرا بدن مرغهای گوشتی نمیتواند این حجم از وزن را پشتیبانی کند. این افزایش وزن غیرطبیعی منجر به مشکلات استخوانی و مفصلی میشود و حتی میتواند منجر به فلجی طیور شود.
توصیه میشود که به دلایل مشکلات در بهرهوری اقتصادی در طولانی مدت و همچنین رفاه حیوانات از خرید جوجههایی که رشد سریع دارند خودداری کنید.
چه آنتی بیوتیکهایی در طیور مصرف میشود؟
لیست خلاصهشدهای از آنتیبیوتیکهایی که در غذا و آب طیور مصرف میشوند به صورت زیر است:
- آمینوگلایکوزیدها برای درمان عفونتهای گوارشی
- بامبرمایسینها برای از بین بردن دیواره سلولی باکتریها
- بتا-لاکتامها مثل پنیسیلینها و سفالوسپورینها
- آیونوفروها برای از بین بردن عفونتهای گوارشی
- لینکوزامیدها برای مقابله با عفونتهای مفصلی و استخوانی
- ماکرولیدها برای مقابله تورم نکروزی روده
- کوئینولونها که وسیع الطیف هستند
- سولفانامیدها برای مقابله و جلوگیری از سالمونلا، ای-کلای و پاتوژنهای دیگر
خطرات استفاده از آنتیبیوتیکها در طیور چیست؟
با اینکه آنتیبیوتیکها میتوانند تولید و بهرهوری اقتصادی را مزرعههای پرورش طیور افزایش دهند، اما در عین حال نیز میتوانند در انسانها و همچنین خود طیور باعث ایجاد مقاومت آنتیبیوتیکی شوند که یکی از بزرگترین مشکلات بشر در آینده خواهد بود.
مقاومت آنتیبیوتیکی زمانی رخ میدهد که داروی مورد استفاده نتواند تمام باکتریها موجود را ازبین ببرد. باکتریهای زنده مانده یاد میگیرند که چگونه در مقابل این داروها زنده بمانند و مقاوم میشوند. مقاومت آنتیبیوتیکی یک مشکل بسیار مهم برای انسانها است. به خصوص بیمارانی که سیستم ایمنی ضعیفی دارند. سیستم ایمنی آنها میتواند در اثر ایدز، سرطان و بیماریهای التهابی مزمن دچار مشکل شده باشد.
استفاده روتین از آنتیبیوتیکها باعث ایجاد مقاومت دارویی در انسانها و همچنین حیوانات میشود. بر اساس آمارهای جهانی، در سال ۲۰۲۰ لیست مهمی از بیمارها شناسایی شدند که درمان آنها مشکلتر شده است. بیماریهای مهلکی مانند توبرکلوزیس، نومونیا و گانوره. بر اساس آمارها، دستکم ۷۰۰ هزار نفر در هر سال بر اثر مقاومت دارویی کشته میشوند. میزانی که تا سال ۲۰۵۰ به ۱۰ میلیون نفر میرسد.
تولید مرغهای بدون آنتیبیوتیک
قطعا تولید مرغهای بدون آنتی بیوتیک میتواند راه حل خوبی برای از بین بردن مقاومتهای دارویی باشد. مرغهای بدون آنتیبیوتیک به دو صورت در بازار موجود هستند:
اولین دسته هیچ آنتیبیوتیکی در طول زندگی خود دریافت نمیکنند حتی در رزوهای اولیه جوجه بودن
دسته دوم آنتیبیوتیکهایی که باعث ایجاد مقاومت دارویی در انسانها میشوند را دریافت نمیکنند.
سخن پایانی
قطعا برای حل مشکل مقاومت دارویی، مداخله مقامات و سازمانهای رده بالا نیاز است. استفاده از آنتی بیوتیکها از طرفی میتواند بهرهوری اقتصادی و تولید را افزایش دهد. از طرفی باعث مقاومت دارویی و ایجاد مشکلات ثانویه میشود. سازمانهای ذی ربط باید سعی کنند تعادل را در این زمینه برقرار کنند و قانونهایی را وضع کنند که هم امنیت غذایی و تامین پروتئین آسیب نبیند. هم مشکل مقاومت دارویی حل شود.
.
ارسال نقد و بررسی