اقدامات لازم بین دوره های پرورش طیور

اقدامات لازم بین دوره های پرورش طیور 1
اقدامات لازم بین دوره های پرورش طیور 1

اقدامات لازم بین دوره های پرورش طیور

اقدامات لازم بین دوره های پرورش طیور ؛ این اقدامات، جهت حصول اطمینان از سلامت طیور و افزایش بهره وری در سالن مرغداری و اطمینان از برگشت سرمایه صورت می گیرند.

آلایش زدایی

یک فرایند کلی است با هدف زدودن تمامی منابع آلاینده و نابودسازی عوامل بیماری زای موجود در محیط. گند زدایی، یکی از مجموعه اقدامات آلایش زدایی به شمار می رود.

گند زدایی

مجموعه ای از عملیات مختلف می باشد که باهدف نابودسازی عوامل بیماری زای موجود در محیط خارجی، صورت می گیرد.

هدف از گند زدایی محافظت از طیور در مقابل دو نوع حمله ی میکروبی است:

۱- بیماری های عفونی اختصاصی (ویروسی، باکتریایی، قارچی)؛ ایمنی ناکافی در طیور نوپا یا جوان، عدم واکسیناسیون، استرس و تنش ناشی از شروع رشد عواملی هستند که احتمال بروز این بیماری ها را افزایش می دهند.

۲- فلور میکروبی محیط که اهمیت آن با پرورش متراکم طیور (تراکم زیاد، چرخش سریع، سالن بسته) آشکار می شود و معمولا تاثیر آن به صورت کاهش در تولید آشکار می شود.

برنامه ی گند زدایی (ضد عفونی) سالن مرغداری پس از تخلیه ی طیور، باید شامل دو سری عملیات باشد:

۱- حذف منابع و مخازن عوامل بیماری زا، از طریق پاکسازی، نابودی حشرات و اقدام علیه جوندگان

۲- آلایش زدایی که موارد زیر را در برمی گیرد:

  • گند زدایی اولیه با استفاده از مواد گند زدا بعد از پاکسازی و تمیز کردن
  • خالی گذاشتن سالن ها بین چرخه های تولید
  • گند زدایی ثانویه به وسیله ی گاز یا اسپری به فاصله ی کوتاهی قبل از ورود گروه بعدی جوجه ها که قویا توصیه می شود.

اهمیت  مرحله ی پاکسازی بسیار مورد تاکید است. چرا که تنها سطوح و وسایل کاملا تمیز شده قابل ضد عفونی خواهند بود.

پاکسازی شامل جارو کردن کلی بستر، بادگیری کلیه ی وسایل و موتورآلات الکتریکی و زدودن تمامی گرد و غبار موجود از سطوح مختلف می باشد.

الف – پاکسازی: اهمیت این مرحله مورد تاکید است. زیرا تنها سطوح و وسایل کاملا تمیز شده قابل گند زدایی می باشند. پس از تخلیه ی سالن از طیور، بستر علیه حشرات سمپاشی شده و سپس بستر و تمامی مواد زدودنی از سالن خارج گردد. سپس، میتوان داخل سالن را طی یک عملیات دو مرحله ای تمیز کرد:

– خیساندن: کثافات قدیمی را خشک و نرم نموده و برای شست و شو با آب پر فشار آماده می کند.

– شست و شو با آب پر فشار: به از بین بردن کثافات و ضایعات آلی که مخزن اصلی آلودگی ها می باشند منجر می شود.

اجرای صحیح عملیات پاکسازی سالن مرغداری به نابودی ۷۰ تا ۹۰ درصد میکروب ها منجر شده و عامل مهمی در تاثیر گند زدایی بعدی محسوب می شود.

مشاهده کنید
اسهال بیماری شایع پرندگان

اقدامات لازم بین دوره های پرورش طیور

برای انجام عملیات پاکسازی باید نکات زیر را رعایت کرد:

  • خط توزیع دان (شامل دانخوری ها، تراف در سیستم زنجیری، لوله ها و بشقابها در سیستم بشقابی) و سیلوها خالی شوند.
  • سیستم آب، شبکه ی لوله کشی و تانکرهای آب خالی و سیستم آبرسانی تمیز شود.
  • رسوب زدایی از سیستم آب؛ به این منظور میتوان به ترتیب از محلول های قلیایی، شست و شو با آب، گند زدایی استفاده کرده و سپس در مرحله ی آخر کانال های آب را کاملا شست و شو و تخلیه کرد.
  • تمامی وسایل قابل جدا کردن از سالن خارج شوند.
  • دستگاه های الکتریکی ای که کاملا غبار روبی شده اند و یا دستگاه های روغن کاری شده را کاملا بپوشانید تا از رسیدن آب به آن ها جلوگیری شود.

ب – نابودی حشرات: اکثر حشرات موجود در بستر می توانند به عنوان ناقلین بسیاری از بیماری های ویروسی و باکتریایی عمل کنند. حشره کش ها و کنه کش ها را میتوان به وسیله ی اسپری بخار یا سم پاشی گرم با گازدهی مورد استفاده قرار داد.

ج – کنترل جوندگان: جوندگان قادرند پاستورلا و سالمونلا را منتقل کنند. به منظور کسب بهترین نتیجه، مبارزه با جوندگان به طور منظم از اهمیت زیادی برخوردار است که شامل این موارد می شود: بازرسی – شناسایی – اقدامات بهداشتی – تله گذاری

مرحله ی بعدی شست و شوی سالن به وسیله ی آب پرفشار می باشد. شست و شو از سقف سالن شروع شده و پس از سقف و دیوارها به کف سالن ختم می شود.

سپس، با استفاده از یک ماده ی شوینده که اغلب قلیایی می باشد، کف و دیواره ها را کاملا آغشته می کنیم. این مواد به خوبی به داخل مواد آلی مانند کود و چربی ها نفوذ کرده و با کف خود آنها را از روی سطوح جدا می کنند تا به راحتی قابل شست و شو شوند.

مرحله ی بعد، شست و شوی کامل سالن است، به طوری که تمامی اجرام و گرد باقی مانده، به طور کامل از داخل سالن پاک شوند. ( به گوشه ها، فرو رفتگی ها و شکافها توجه ویژه ای شود ).

ارزیابی نهایی:

پس از خشک شدن سالن، در این مرحله باید ارزیابی نهایی انجام شود و در صورت وجود گرد و غبار بر روی لوله ها و یا سیم کشی داخل سالن، باید با استفاده از پارچه کاملا تمیز شوند.

  • گند زدایی مکانیکی (ضد عفونی مکانیکی)
  • گوشه ها و فرو رفتگی هاف مخصوصا تلاقی دیوارها، درزها و محل برخورد دیوار و کف باید توسط اشعه افکن شعله داده شوند.
  • گند زدایی ( ضد عفونی ) اولیه
مشاهده کنید
تجهیزات مرغداری

برای انتخاب نوع ماده ی ضد عفونی کننده و یا تعداد دفعات ضد عفونی یک سالن که می تواند از یک تا دو مرحله باشد، حتما باید به سابقه ی بیماری، خطر بیماری، فصول مختلف توجه کرد و یا از یک دامپزشک مجرب کمک گرفت تا به خوبی بتوان گند زدایی را انجام داد.

پس از انتخاب، ماده ضد عفونی کننده حتما باید بر اساس دستور العمل کارخانه ی سازنده و مطالعه بر روی میزان اثر آن ماده در فضای موثر، میزان و رقت محصول را انتخاب کرد. یعنی، بر اساس حجم کل سالن، باید مقدار ماده ی ضدعفونی کننده ی رقیق شده را محاسبه کرد. به طور مثال، باید حساب کرد که در هر متر مربع از سالن باید چه مقدار از ضد عفونی رقیق شده استفاده کرد تا بیشترین اثر را داشته باشد.

گند زدایی ( ضد عفونی )

پس از پاک سازی کامل تمامی وسایل و سالن ها و پیش از خالی گذاشتن سالن بین دوره های تولید، انجام گند زدایی ( ضد عفونی ) که یکی از اقدامات لازم بین دوره های پرورش طیور است، انجام می شود.

گند زدایی موثر باید بر اساس موارد زیر انجام شود:

  • وسایل و تجهیزات، با شرایط مناسب و حد اکثر پس از ۲۴ ساعت از پاک سازی کامل آن ها گند زدایی شوند. وجود شرایط مرطوب تکثیر عوامل بیماری زا را تشدید می کند. این عوامل بیماری زای نوپا هنوز مقاوم نشده و در نتیجه گند زداها اثر بیشتری روی آن ها خواهند داشت.
  • باید توجه داشت که مواد پاک کننده، ضد عفونی کننده و حشره کش ها نباید با هم مخلوط شوند. در برخی از موارد، قبل از استفاده از ماده ی ضد عفونی کننده، بعضی از مواد پاک کننده باید از سطح پاک شوند.
  • اکثر مواد گند زدا با رقیق شدن در آب گرم یا داغ موثرتر می باشند. عموما سرعت تاثیر یک ماده ی گند زدا با افزایش دما به میزان ۱۰ درجه ی ساتتی گراد به دو برابر افزایش می یابد.

خالی گذاشتن سالن در فواصل بین چرخه های تولید:

خالی گذاشتن سالن تنها در صورتی روش موثری است که گند زدایی اولیه انجام شده باشد. سالن خشک نشده، سالن تحت مخاطره محسوب می شود، زیرا در صورت وجود رطوبت، فلومیکروبی به حداقل کاهش نیافته و عوامل انگلی عفونی باقی می مانند.

با استفاده از وسایل گرما زا میتوان طول دوره ی خشک شدن سالن را کاهش داد.

جهت خرید و ثبت سفارش تجهیزات مرغداری میتوانید به فروشگاه اینترنتی ماکی کالا مراجعه نمایید.